Olivenolie
En anden af mine interesser er oliven, som dyrkes på min lille grund i Grækenland. Det bliver til nogle rigtige Kalamata spiseoliven, som er pragtfulde , når jeg selv har tilberedt dem. Ved årets udgang høstes vores olieoliven, som presses og behandles, og vi får den bedste olivenolie, som familien nyder godt af, når den er fragtet til Danmark. Nogle gange er resultatet mere olie end vi selv kan bruge, og så kan venner og bekendte få del i de gyldne dråber.
Straks efter høsten blev olien presset og sat hen til klaring. Efter 4-5 måneder er olien helt klar og har nu den dejligste let grønne farve og en skøn duft. Smagen er noget helt specielt og fås ikke bedre. Med den rigtige opbevaring – køligt og mørkt, bevarer olien sine gode egenskaber i lang tid. Olivenolie og andre olier bliver harske, når de iltes. Det derfor børl olivenolien opbevares i en lufttæt beholder. Vores olie bliver fyldt på ”Bag in Box”, hvor der ved aftapning ikke kommer luft til olien som ved åbning af en flaske.
Olien er høstet i den del af Grækenland, som ligger helt nede i det sydvestlige hjørne af landet på halvøen Peloponnes - tæt på byen Koroni og i nærheden af Kalamata, som har lagt navn til de helt specielle spiseoliven – Kalamata oliven, der er karakteristisk ved at have en spids ende.
På grunden anvendes ingen form for sprøjtning, og træerne gødes kun med blade og kviste, som bliver lavet til flis i forbindelse med beskæringen af træerne, så olien er helt økologisk, og høstmetoden samt behandlingen gør, at olien kan betegnes som ekstra jomfru olie.
- har du lyst til at læse mere om spiseoliven og olivenolie kan du klikke nedenfor og læse
- og har du lyst til at prøve at købe en karton olivenolie, kan du læse mere her